КОНКУРС за сградата на НОВИТЕ ЛАБОРАТОРИИ НА БЪЛГАРСКА АНТАРКТИЧЕСКА БАЗА "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ", О.ЛИВИНГСЪТ - ПЪРВО МЯСТО И ВЪЗЛАГАНЕ

Базата на Българската Антарктическа мисия и планираната нова сграда към нея се намират на: 62O 38' 29" S, 60O 21' 53" W, на източния бряг на Южния залив, о-в Ливингстън, Южношетландски острови. Новопроектираната сграда на новите лаборатории на БАИ ще се намира на възвишение, в непосредствена близост до старите постройки и до параклиса. Местото е избрано от екипа на мисията с ръководител проф.Христо Пимпирев. Теренът е с денивелация, което го прави интересен, защото има „гръб”. Всички основни помещения на лабораторният блок ще имат гледка към залива и ледника на отсрещния бряг. Съоръжението е с използваема площ от 312 м2 и разгъната застроена площ от 354м2.

Сградата е едноетажна. Повдигната е от терена за по-лесно обдухване, против натрупване на сняг около и върху нея. В план тя представлява два странични обема, разположени под 90 градуса и свързваща част под 135 градуса спрямо тях. Страничните обеми са изградени от еднотипни модули с междуосови разстояния 380см х 900см, което при нужда би позволило евентуалното й лесно разширяване чрез добавяне на нови такива.
Покривът е двускатен с различни наклони. Новопроектираните обеми повтарят характера на съществуващите постройки, като обединяват в едно силуета на основната сграда и този островърхите алпийски постройки.  Целта на това решение е да впише аргументирано новата лабораторна база в комплекса от вече съществуващи сгради. Новата постройка ще подчертае характеристиките на вече съществуващите обеми като ги обедини в една нова структура. Предвидено е сградата, като много други в Антарктика, да бъде изцяло в червен цвят – както стените, така и покрива.

Според заданието за проектиране в сградата са организирани три групи помещения с различни функции:
1. Лабораторен блок – с три броя лаборатории (геоложка, биологична, обща) и склад към лабораториите за проби, внесени директно отвън.
2. Дневна част – със зона за презентации, библиотека и видеотека, зона за почивка, работна зона с компютри и кухненски бокс.
3. Спални с бани – четири спални, всяка с по две легла и две бани.
В допълнение са проектирани технически и складови помещения. Основният вход на сградата е откъм по-равната част на терена, явяваща се на гърба на постройката. Всички помещения са организирани преобладаващо по предния фронт с лице към залива. Връзките между отделните помещения са обусловени от нуждата да се изолира движението с мокри и мръсни обувки отвън от чистата част.

Това, което е характерно за проекта е факта, че сградата е „скромна“ и практична. В основата на този проект е заложено разбирането, че подобна чиста среда каквато е тази на Антарктика изисква максимално премерена намеса. В момента, в който на редения континент  нациите се надпреварват в строителството на впечатляващи съоръжения на площ от хиляди квадратни метри, този проект залага на човешкия мащаб, на познатото формообразуване по тези географски ширини, но разработена в един съвременен прочит. Това ще е един нов дом на учените, една сграда  без „специални ефекти“, функционална и удобна, технологична и екологична като начин на експлоатация.

ПРОЕКТАНТСКИ ЕКИП ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ:
АРХИТЕКТУРА: арх. Пенка Станчева, "ПИ ЕС АРХИТЕКТИ" ЕООД,
КОНСТРУКЦИИ: инж. Живко Иванов, "МИЛАР" ЕООД,
ОВиК: инж. Нели Димитрова, "ОДИТ-ИНЖЕНЕРИНГ" ООД,
ЕЛ.ИНСТАЛАЦИИ: инж. Вл. Петков, инж. Димитър Колев, "ЕЛПРОЕКТ-ВП" ЕООД,
ВиК: инж. Албена Канева, "ПРОВИК" ЕООД,
визуализации и презентация конкурс - екстериор: арх. Никола Кожухаров,
визуализации конкурс - интериор: инж. Паулина Димова.

МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРОЕКТА:
btv - участие на живо в предаването ПРЕДИ ОБЕД на Би Ти Ви - 18.09.2019,
NOVA tv – репортаж във вечерните новини 20.00ч - 05.08.2019,
БНР– радио интервю пред Българско Национално Радио, Пловдив – o2.08. 2019,
БНТ - участие на живо в предаването СУТРЕШЕН БЛОК, Българска Национална Телевизия - 02.08.2019,
The Sofia GLOBE – публикация в информационната платформа за англоговорящи в България - 02.08.2019,
КАПИТАЛ – интервю в ежеседмично издание КАПИТАЛ - 16.08. 2019,
списание НАШ ДОМ, м.09-10.2019 - отразяване на проекта.